במסגרת הדיון שהתקיים בבית המשפט המחוזי בלוד, נבחנה עתירתם של תושבי רעננה בנוגע למכרז להפעלת בית קפה בספורטק העירוני. העותרים ביקשו לבטל את התנאי המחייב את הזוכה במכרז לפעול בשבתות, תנאי שלטענתם פוגע בצביון הדתי של העיר ובזכותם לשוויון.
השופט, לאחר ששמע את טיעוני הצדדים, הציע לעותרים למשוך את עתירתם. לדבריו, העתירה נעדרת בסיס משפטי מוצק, וסיכוייה להתקבל נמוכים. השופט אף ציין כי אין בסמכותו להתערב בהחלטות העירייה או להכתיב לה את צרכי תושביה. הוא הדגיש את חשיבות האוטונומיה של העירייה בקבלת החלטות הנוגעות לניהול חיי העיר.
המלצת השופט לעותרים למשוך את עתירתם משקפת את עמדתו לפיה לעירייה יש את הסמכות לקבוע את אופי הפעילות העסקית המתקיימת בשטחה, לרבות בשבתות. עם זאת, החלטה זו מעוררת שאלות לגבי האיזון הראוי בין זכותה של העירייה לאוטונומיה לבין זכויותיהם של תושבים המבקשים לשמר את צביונה הדתי של העיר. העותרים קיבלו ארכה של שבעה ימים להחליט האם הם מקבלים את המלצת בית המשפט ומושכים את עתירתם, או שממשיכים בהליך המשפטי.
חוקי העזר העירוניים מול החלטת השופט
ההמלצה של השופט לעותרים לסגת מעתירתם מעלה תהיות משמעותיות בנוגע לתוקפם של חוקי העזר העירוניים ברעננה. העותרים, שביקשו למנוע את פתיחת בית הקפה בספורטק בשבת, הסתמכו בין היתר על חוקי העזר העירוניים הקיימים, אשר מגבילים פתיחת עסקים ומקומות בילוי בימי מנוחה.
סעיפים רלוונטיים בחוק העזר העירוני קובעים כי בימי מנוחה אין לפתוח או לאפשר פתיחת עסק או מקום בידור, וכן אוסרים פתיחת מסעדות ובתי קפה בימי מנוחה ובערב יום הזיכרון לשואה. לכאורה, דרישת העירייה לפתיחת בית הקפה בשבת עומדת בסתירה לחוקי עזר אלו.
החלטת השופט, אשר נמנע מלהתערב בשיקול דעתה של העירייה, מעלה שאלות לגבי מעמדם של חוקי העזר העירוניים. האם הם כפופים לשיקולים פוליטיים או להסכמים קואליציוניים? האם העירייה רשאית להתעלם מחוקי העזר שלה עצמה?
פרשנות אפשרית היא שהשופט סבר כי לעירייה יש סמכות רחבה יותר לקבוע את מדיניותה, וכי חוקי העזר העירוניים אינם מהווים מגבלה מוחלטת. אפשרות נוספת היא שהשופט העדיף שלא להתערב בסוגיה רגישה מבחינה ציבורית, ולהותיר את ההכרעה בידי העירייה. כך או כך, ההחלטה מעוררת דיון ציבורי נוקב בשאלת האיזון בין צרכי הציבור השונים ובין שמירה על החוק.
תגובות ברעננה: בין תמיכה להתנגדות
ההחלטה הפוטנציאלית של בית המשפט והסוגיה כולה של פתיחת בית הקפה בשבת עוררו תגובות מעורבות בקרב תושבי רעננה. גורמים חילוניים הביעו תמיכה במהלך, וטענו כי מדובר בצעד חשוב לשמירה על צביון פלורליסטי בעיר, המאפשר לכל תושב ליהנות מסוף השבוע על פי בחירתו. הם הדגישו את חשיבות השוויון ואת זכותם של אלו שאינם שומרי שבת ליהנות משירותי פנאי ובילוי בשבת.
מנגד, קולות דתיים הביעו התנגדות חריפה, בטענה כי פתיחת בית הקפה בשבת פוגעת ברגשותיהם הדתיים ומהווה פגיעה בסטטוס קוו הקיים בעיר. הם טענו כי יש לשמור על אופייה היהודי של רעננה ולמנוע פגיעה בשבת כיום מנוחה. חלקם אף הביעו חשש מפני השלכות רוחב של ההחלטה על עסקים נוספים בעיר.
לאן פני רעננה מכאן?
ההחלטה בנוגע לבית הקפה בספורטק מעידה על המשך המאבק בין קהילות שונות ברעננה. פתיחת בית הקפה בשבת, לצד הבטחה לפודטראק כשר, מבקשת לאזן בין צרכים מגוונים, אך בפועל מעוררת מחלוקת. העתירה שנדחתה וההמלצה למשוך אותה מציבות סימן שאלה לגבי עתיד ההסדרים העירוניים בנושאי דת ושבת. האם רעננה תצליח למצוא מודל חיים משותף המכבד את כל תושביה, או שהמאבקים ימשיכו להעסיק את הציבור ואת מערכת המשפט? רק הזמן יגיד.