שכר או שליחות? בקרוב שכר לחברי מועצה – ומה חושבים על כך בערי השרון?

החוק החדש שיאפשר לעיריות לשלם תגמול לחברי מועצה מצית ויכוח ציבורי. האם מדובר בצעד מתבקש או בפרצה מסוכנת? המשנה לראש העיר רעננה מאיר גרידיש מתנגד וקורא לתרום את הכסף אם החוק יעבור

שכר או שליחות? ביקור שר הפנים
שר הפנים משה ארבל בביקור ברעננה יחד עם המשנה לראש העיר מאיר גרידיש, ראש עיריית רעננה חיים ברוידא, יו״ר ועדת החינוך חה״כ יוסי טייב

החוק שאושר – ומה הוא באמת אומר

ועדת הפנים של הכנסת אישרה השבוע לקריאה ראשונה הצעת חוק המאפשרת לרשויות מקומיות לשלם תגמול כספי והחזר הוצאות לחברי מועצה בגין השתתפותם בישיבות מועצה ובוועדות.

וועידת הנדלן השנתית 2025

החוק קובע כי כל עירייה תוכל לבחור אם לאשר את המנגנון, בהתאם לכללים שייקבעו על ידי שר הפנים ובהתאם ליכולת התקציבית שלה – ללא סבסוד ממשלתי.

לפי לשון ההצעה, המטרה היא לעודד השקעה בזמן ובמקצועיות מצד חברי המועצה, שהיום פועלים ברובם בהתנדבות – דבר שפוגע לעיתים, לטענת יוזמי החוק, ביכולת הביצוע וברמת המוטיבציה של הנבחרים.

שר הפנים משה ארבל: "הכרה ראויה בעבודתם המסורה"

שר הפנים משה ארבל, שיזם את הצעת החוק, התייחס לנימוק שמאחוריה:

"חברי המועצות המקומיות הם חלק מרכזי בשלטון המקומי, ושותפים בעיצוב מדיניות שמשפיעה על חיי היומיום של כל אזרח. הצעת החוק נועדה להעניק להם ולו במעט את ההכרה הראויה על עבודתם המסורה, ולאפשר להם להתמקד יותר בצרכי התושבים. אני מאמין כי גמול כספי והחזר הוצאות על השתתפות בישיבות המועצה והוועדות יסייעו בהגדלת המוטיבציה, יעודדו מעורבות משמעותית יותר, ויחזקו את השירות לציבור."

בעד: הגיע הזמן להכיר בעשייה המקומית

תומכי החוק טוענים כי מדובר בצעד מתבקש והכרחי.

"חבר מועצה פעיל משקיע עשרות שעות בחודש – בדיונים, הכנות, פניות תושבים וביקורת תקציבית. לא ייתכן שכל זה ייעשה בחינם", מסביר גורם בעיריית הרצליה. "ההכרה הזו עשויה לאפשר גם לאנשים עובדים, נשים והורים להשתלב בפוליטיקה המקומית".

לדבריהם, האפשרות לתגמל אינה חובה, אלא כלי שמאפשר להעצים את השירות הציבורי. החוק יפשר לו להיות מקצועי ויציב לאורך זמן.

נגד: מדרון חלקלק שיפגע באמון הציבור

מנגד, רבים מזהירים כי מדובר בפרצה מסוכנת שעלולה לנפח את המנגנון הציבורי. החוק יהפוך את המועצה לזירת ניגודי אינטרסים ולא לשירות ציבורי נטו.

"אם אין מנגנון ברור של מדדי עשייה, זה יוביל לבזבוז כספי ציבור ולעוד משרות פוליטיות", אמר חבר מועצה מהוד השרון.

גם בכפר סבא הביעו תושבים חשש כי החוק עלול לפגוע באיזון התקציבי בעיר. במיוחד לנוכח העלאות הארנונה האחרונות.


מאיר גרידיש נגד החוק: "וותרו על התגמול – ותרמו אותו לעמותות בעיר"

הקול הבולט ביותר נגד החוק הגיע מרעננה. מאיר גרידיש, המשנה לראש העיר, פרסם קריאה פומבית לחברי מועצת העיר לסרב לקבל את התגמול – ולתרום אותו לעמותות בעיר.

"כולנו נכנסנו לתפקיד מתוך תחושת שליחות, בידיעה שזהו תפקיד התנדבותי", כתב גרידיש. "לא ייתכן שמועצת העיר, שאך לפני שבוע הצביעה למען העלאת הארנונה לתושבים בשל מס המטרו, תסכים לקבל תגמול."

לדבריו, במקום להפנות את הכסף לחברי מועצה – יש להעבירו לעמותות עירוניות ולמשפחות שזקוקות לעזרה.
>גרידיש אף מסר כי שלח שאילתה רשמית לראש העיר בדרישה לקיים דיון בנושא בישיבת המועצה הקרובה.

החוק החדש מעלה שאלה עקרונית: האם נכון לתגמל את נבחרי הציבור ברשויות המקומיות – או שעליהם להמשיך ולשרת בהתנדבות מלאה, כמסורת רבת שנים?

ברשויות השרון, הוויכוח הציבורי רק מתחיל – וההכרעה תישאר ברמת המועצה המקומית.

מהפכה תרבותית ברעננה: עונת המנויים 2025/26 יוצאת לדרך – שריינו מקום עכשיו!

כתבות קשורות

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן