רקע לסערה סביב אירועי יום הזיכרון ברעננה
ביום הזיכרון האחרון, העיר רעננה הייתה מוקד למחלוקת ציבורית עזה סביב אירוע צפיה בטקס זיכרון אלטרנטיבי. אשר ביקש לשלב גם התייחסות לנופלים פלסטינים, עורר גל תגובות נרחב בקרב תושבי העיר ומחוצה לה. הסערה הציבורית הובילה לתגובות חריפות ברשתות החברתיות וגררה התייחסות מצד גורמים פוליטיים שונים, כאשר ראש העיר מצא עצמו במרכזה של המחלוקת.
תגובת ראש העיר: גינוי לאירועים מפלגים ושמירה על קדושת יום הזיכרון
ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא, הגיב לסערה בהצהרה אישית, בה הביע את הבנתו לכאב הציבורי ואת מחויבותו לשמירה על קדושת יום הזיכרון. ברוידא, כסגן אלוף במילואים וקצין צנחנים בעברו, הדגיש כי יום הזיכרון הוא ערך עליון עבורו וכי אין מקום לאירועים המבקשים ליצור סימטריה בין השכול הישראלי לשכול הפלסטיני, במיוחד לאחר אירועי ה-7 באוקטובר.
בדבריו, גינה ראש העיר אירועים מפלגים של כאב השכול וטען כי אירועים אלו אינם צריכים להתקיים ברעננה. הוא הביע את התנגדותו לכל ניסיון של גורמים פוליטיים, מימין ומשמאל, להסית את הקהילה המקומית וללבות את האש סביב הנושא. ברוידא הדגיש כי הוא רואה חשיבות עליונה בשמירה על אחדותה של העיר ועל מרקם החיים המשותף בין כלל תושביה.
בנוסף, הביע ראש העיר את התנגדותו לכל גילוי אלימות ודרש ממשטרת ישראל לפעול בנחישות למיגור תופעות אלו מהעיר. הוא הדגיש כי לא יאפשר לגורמים משני צידי המתרס לקבוע את סדר יומה של רעננה, וכי ימשיך לפעול לטובת הקהילה המקומית ולשמירה על ערכיה.
הבהרה: קיום אירוע הצפייה לא אושר על ידי העירייה
במענה לשאלות רבות שהופנו אליו, הדגיש ראש העיר ברוידא כי הטקס לא נערך ברעננה ולא אושר על ידי עיריית רעננה. לדבריו, הנושא הובא לידיעתו רק בצהרי ערב יום הזיכרון, ומיד עם היוודע הדבר ניסה לבחון את מכלול האפשרויות העומדות בפניו. עם זאת, גורמי המשטרה הבהירו לו כי אין מבחינתם עילה חוקית לביטול ההתכנסות, שכן טקסים דומים נערכים מזה שנים רבות במסגרות רפורמיות ברחבי הארץ.
ברוידא ציין כי הוא מכבד את חופש ההתאגדות ואת חופש ההתכנסות, אשר מהווים חלק מהותי מחופש הביטוי. יחד עם זאת, הוא הדגיש כי כבר בשבוע שקדם לאירועים ביקש לבחון כיצד ניתן להימנע מקיום אירועים פרובוקטיביים ברעננה, במטרה לשמור על אחדות ושלום הציבור.
תמיכה בחופש הביטוי וניסיון למנוע אירועים פרובוקטיביים
חרף הביקורת הציבורית, ראש העיר ברוידא חזר והדגיש את מחויבותו לחופש הביטוי ולחופש ההתאגדות. הוא ציין כי מחאות והפגנות מאושרות על ידי משטרת ישראל בלבד, וכי היא הסמכות הבלעדית בנושא זה, ולא ראש העירייה או גורם עירוני אחר.
יחד עם זאת, ברוידא הביע את הבנתו לכאב הציבורי סביב קיום אירוע הצפייה בעיר והדגיש כי הוא נמצא בשיח רציף עם כל הגורמים הרלוונטיים. הוא הביע תקווה כי ניתן יהיה למצוא דרכים למנוע בעתיד אירועים העלולים להתסיס את הקהילה ברעננה ולפגוע באחדותה. ברוידא הוסיף כי הוא מאמין שרעננה יכולה וצריכה להוות מופת של אחווה אזרחית, חיים משותפים, סובלנות והכלה, וכי הוא יפעל לשימור ערכים אלו.
קריאה לאחדות וגינוי כל גילוי אלימות
בסיום תגובתו, קרא ראש העיר ברוידא לאחדות בין תושבי רעננה וגינה כל גילוי אלימות. הוא הדגיש כי יפעל בנחישות מול משטרת ישראל כדי להוקיע מראות אלימות מהעיר, ולא יאפשר לגורמים קיצוניים לנצח את הקהילה הרעננית.
לדבריו, הנהגת העיר, המורכבת מקואליציה רחבה הכוללת חובשי כיפות, חילוניים ומי שאינם דתיים, רואה חובה לפעול באופן מיידי להרגעת הרוחות ולהחזרת האחדות והסולידריות לרעננה. ברוידא סיכם באופטימיות, תוך שהוא מדגיש כי כוחה של רעננה טמון באחדותה, וכי הוא מקווה לימים שקטים ובשורות טובות לעיר ולתושביה.