מכרו את חניכי בני עקיבא והמתפללים ברעננה

איום מכירת השטח המשמש את בני עקיבא ובית הכנסת הפועל מזרחי מומש, הקונים פנו להנהלת בני עקיבא ולהנהלת בית הכנסת בדרישה לפנות את המבנה

מה מסתתר מאחורי מכירת סניף בני עקיבא רעננה? מכרו את חניכי בני עקיבא מוכרים את בית הכנסת
בית הכנסת הפועל מזרחי ברעננה מה מסתירים מוכרי הנכס מהציבור?

נמכר הבית של קהילת בני עקיבא ובית כנסת הפועל המזרחי ברעננה

איום המכירה של בית כנסת הפועל מזרחי ברחוב ברנדייס וסניף בני עקיבא הצמוד מומש. מפלגת הבית היהודי החליטה להוציא למכירה את בית כנסת "הפועל מזרחי" הוותיק ברעננה וסניף בני עקיבא הצמוד לצורך סגירת חובות מפלגה מבלי לטרוח ליידע את ציבור המתפללים. השבוע קיבלה הנהלת בני עקיבא מהרוכשים דרישה להגיע עימם להסכמות לשכירת הנכס על מנת שהסניף ימשיך לפעול. באם לא ניענה לבקשתם – הסניף ייסגר ולא תתאפשר המשך פעילות בני עקיבא במקום והפעלת בית הכנסת הוותיק.

יו"ר מפלגת 'הבית היהודי' הארצית, המכהנת בנוסף כסגנית ראש עיריית ירושלים, חגית משה, מתמודדת עם חובות מפלגה של מיליוני שקלים. לשם כך הוציאה למכירה את הנכס שנמצא בבעלות חלקית של מפלגת הבית היהודי, על הנכס ברחוב ברנדיס 18 במרכז העיר רעננה, שוכנים שני מבנים  בית הכנסת הוותיק "הפועל מזרחי" , בית כנסת המשמש כ- 500 מתפללים במהלך השנה כולה וכן את סניף תנועת בני עקיבא המרכזי בעיר שצמוד לבית הכנסת ונמנה עם אחד משלושת הסניפים הגדולים בארץ שמונה קרוב לאלף חניכים וחניכות.

בית הכנסת "הפועל מזרחי", מהוותיקים שבבתי הכנסת ברעננה הוקם בתחילת שנות ה-50 על ידי חבורת חלוצים שעלו ארצה בתקופת המנדט ועסקו בבניין הארץ. "קהילת בית הכנסת שלנו בנתה אותו מן היסוד והשקיעה כספים רבים באחזקת בית הכנסת ושיפוצו", אומר בכאב בכיר בעמותת בית הכנסת. "זקני המקום שבית הכנסת מהווה את מרכז חייהם לקחו משכנתאות כבדות בשנות ה-40' על מנת לבנות את בית הכנסת. הנוהג בעבר היה לרשום את בעלות קרקע הנכס על שם המפלגה, אך חלוצי הפועל מזרחי מהעלייה השלישית, שנהפך למפד"ל ושינה את שמו לבית היהודי, כמעט ולא היו שותפים בבניית בית הכנסת בפועל", הוא אומר.

 

יו"ר המועצה הדתית רעננה אריה פרידמן מסר: " לפני מספר חודשים המגרש שכולל את בי"כ הפועל המזרחי ואת סניף בני עקיבא נמכר על ידי קרן תורה ועבודה ואנו נמצאים במציאות חדשה. מאז שהנושא עלה פעלתי יחד עם חברי חיים גולדמן, סגן ראש העיר רעננה, במספר מישורים – מול כל הגורמים העירוניים – ראש העיר, מנכ"ל העירייה, מהנדס העיר, היועצת המשפטית ועוד, מול בית כנסת ומול ההנהלה הארצית של בני עקיבא. יחד עם שני הגורמים האחרונים הקמנו קבוצה שמתואמת להתמודדות מול הנושא ואנו שותפים יחד עם נציגי בית הכנסת ובני עקיבא להכנת התגובה שלנו במישור המשפטי והציבורי.

תהליכים אלה לוקחים זמן מאחר ומדובר בנכס שמעמדו המשפטי הוגדר עוד לפני קום המדינה מצד אחד ומצד שני יש לאתר את כל המסמכים המשפטיים שמוכיחים שקרן תורה ועבודה הכירה אין ספור פעמים בעבר בזכויות של בית הכנסת ושל בני עקיבא בנכס. אין לי ספק שבתהליך המשפטי יוכח כי עצם המכירה פסולה ושהמוכרים פגעו קשות בזכויות של הגופים היושבים בנכס מאז 1940. כשלעצמי אני חושב שבנוסף יש לתבוע אישית גם את כל מי שהיה קשור למכירת הנכס מאחר ולא טרחו לקבל אישורים מהגוף שהם עומדים בראשו (למשל מזכירות מפלגת הבית היהודי ומקבילו בהסתדרות הפועמ"ז) אבל זה יוחלט בהמשך על ידי עורך הדין שמטפל בהכנת התביעות.

חברת מועצת העיר ויו"ר משותף של ועדת הנוער אודליה שיינדורף מסרה: " מבלי להכנס לפרטי המקרה שאין הוא בידי, ובוודאי שאיני יודעת מהי הגרסה המדויקת של השתלשלות הארועים , אך כיו״ר ועדת נוער משותפת יחד עם שמואל ווגמן שמענו רק בשבוע שעבר על מכירת הסניף . כרגע אספנו את המידע מכמה גורמים כדי להבין מה קרה והיכן עומדים מבחינה משפטית . ביקשנו לדעת את לוח הזמנים ואם נדרש פנוי מיידי , לנו נמסר כי לא מדובר בזמן קרוב אולם בסוף השבוע גילנו שביקשו כבר דמי שכירות ואולי זה מצביע על לוח זמנים שונה .

בשם ועדת הנוער , אנחנו נירתם ככל יכולתנו ובמועד שצריך לעבוד יחד עם העיריה למציאת פיתרון לזמן קצר ; שימוש במנה זמני/ בית ספר / בית כנסת ועוד ולטווח ארוך ככל שידרש פינוי סניף בני עקיבא, הקצאה או בניה חילופית כמו כל שבטי הצופים בעיר .
סניף בני עקיבא הוא סמל מרכזי וחלק טבעי ממרקם החיים בעיר. ועדת הנוער תהיה מעורבת יחד עם כל הנוגעים בדבר למציאת פתרון לסיטואציה שנקלענו אליה."
 

יגאל קליין, מזכ"ל תנועת בני עקיבא, יחד עם יאיר בן פורת, רכז מחוז דן, פנו בדחיפות לציבור בנוגע לסגירת סניף רעננה מרכז. השניים הדגישו כי יש לעשות הכל על מנת לעצור את סגירת הסניף, שתביא לפגיעה קשה ב-800 חניכים וחניכות, מדריכים ומדריכות. קליין העומד בראש תנועת בני עקיבא ובן פורת האחראי על מחוז דן, הביעו זעזוע מהאפשרות לסגירת סניף רעננה מרכז.

בהודעה ראשונה שפרסו נכתב: "לפני מספר חודשים התבשרנו דרך התקשורת כי הסניף עומד לפני מכירה על ידי תנועת הפועל המזרחי ומפלגת הבית היהודי. למרות מאמצנו וניסיונותינו למנוע את המהלך, התברר לנו כי המכירה יצאה לפועל מבלי ידיעתנו".

עוד סיפרו השניים: "לפני למעלה מחמישים שנה, התנועה בנתה את מבנה הסניף. באותה תקופה, תנועת בני עקיבא טרם הוכרה כגוף משפטי, ועל כן הקרקע נרשמה תחת 'קרן תורה ועבודה' של הפועל המזרחי, שהיווה את גוף הרישום של התנועה. בהמשך הדרך (בשנת 1984) נחתם הסכם בין 'קרן תורה ועבודה' למפלגת המפד"ל, לפיו שליש מנכסי הקרן יעברו לידי המפד"ל. למרות שבבירור המבנה נועד לשרת את מטרות תנועת בני עקיבא מיום הקמתו, לאחרונה התברר כי הפועל המזרחי והבית היהודי (שמה הנוכחי של המפד"ל) יזמו מכירה של המבנה מבלי ליידע אותנו".

"מפלגת הבית היהודי, אשר נקלעה לחובות כספיים, בחרה למכור חלק מנכסיה על מנת להתמודד עם חובות אלו. התנועה באמצעות יועצה המשפטי הגישה תלונה רשמית כנגד הפועל המזרחי והבית היהודי. טענתנו היא שהמבנה שייך לתנועה, ואין לגופים אלו שום זכות חוקית למכור את הנכס ללא אישור התנועה", הסבירו.

"למרות רצוננו לנהל הידברות ולהגיע להסכמות, לפני כשבועיים פנו אלינו במפתיע 2 'קונים' בטענה כי הם רכשו את מבנה הסניף מהפועל המזרחי והבית היהודי", סיפרו על ההתפתחויות האחרונות. "אותם קונים הציעו לנו מתווה של שכירות במטרה להמשיך את פעילות הסניף. במידה ולא נעמוד בתנאיהם יסגר הסניף ופעילותו תיפגע".

בתגובה, אנו פועלים באופן פעיל במישור המשפטי כדי לערער על החלטה זו, ומשתפים פעולה עם ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא, סגן ראש העיר, חיים גולדמן, וחברי מועצה נוספים, במטרה למנוע את העוול הנורא הזה."

הם קראו לתמיכה קהילתית, וציינו: "אנו מברכים על מעורבות וסיוע במאבקנו הלגיטימי למנוע את סגירת הסניף, שתביא לעקירתם בכפייה של 800 חניכים ומדריכים. אנו רואים בכם שותפים חשובים במאבקנו."

המכירה השנויה במחלוקת

כתבות קשורות

3 תגובות

  1. נחמיה תנא הגב

    כאשר אידיאלים מתנגשים עם נדל"ן ועם כסף, התוצאה אף פעם אינה טובה. כל הזרמים הפוליטיים בארץ ישראל התחילו כתנועות אידיאולוגיות של אנשים טובים (אם כי תמיד היו מי שראו את הנולד ודאגו לעצמם). ברבות הימים הפכו הפעולות התמימות של אז, לפלונטרים משפטיים בהיקפים עצומים. יש לברך על כך שהבית היהודי מבקש היום להקטין את חובותיו. מרבית המפלגות פשוט מתעלמות מן החובות העצומים שצברו עסקניהם חסרי האחריות, הממשיכים ליצור חובות חדשים במסגרות חדשות.

  2. אילן הגב

    בחודש ינואר השנה הודיע אריה פרידמן יושב ראש הבית היהודי ברעננה בכתבה בעיתון מצב הרוח שסכנת החרבת בית הכנסת הוסרה -תוך מספר ימים יוכרז בית הכנסת נכס לשימור .
    מה קרה להבטחה הזו ? האם בגלל שזה היה ערב בחירות הוא "חירטט" את הציבור ?
    מה פעל פרידמן בענין מינואר עד היום ?
    וכמובן שבתור יושב ראש הבית היהודי ברעננה , האם ייתכן שהוא נוגע בדבר ? ….

  3. אילן הגב

    מה קרה להבטחה של פרידמן מינואר בכתבה שפורסמה עם צילום שלו ב על רקע בית הכנסת שבית הכנסת יוכרז תוך מספר ימים נכס לשימור ?
    האם בגלל שזה היה ערב הבחירות הוא "חירטט" את הציבור ?
    מדוע הוא שכח להזכיר שהוא יו"ר הבית היהודי ברעננה… הייתכן שהוא נוגע בדבר ?
    מה הוא פעל מינואר ועד יולי למניעת המכירה ?

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן