איך מנתחים סיכויים בתחום מורכב ובלתי צפוי, למה חשוב לו לתאם ציפיות עם לקוח שלעיתים פועל מתוך רגש ואמוציות ומה אם בכלל ניתן לעשות מול מבול התביעות הייצוגיות?
משרד עורכי הדין קרן בצר מהוד השרון ממשיך להוביל ולהתחדש ולאחרונה הוסיף לסל שירותי המשרד גם ייצוג בסכסוכים מסחריים וכלכליים בין גופים עסקיים ו/או פרטיים ואף סכסוכים רכושיים בתוך המשפחה, המגיעים לפתחם של הערכאות משפטיות השונות.
מי שמנהל את התחום במשרד, לצד עו"ד קרן בצר הוותיקה, הוא עו"ד צחי סלע, שמביא איתו 26 שנות ניסיון בתחום. בתחילת הריאיון שלנו אני מבקש ממנו לתאר לי את השירות שהוא מספק ללקוחות המשרד והוא מיד יורה: "אנחנו סוחרי סיכונים".
זה דורש הסבר.
"תראה, כשאנחנו מקבלים תיק הדבר הראשון שאנחנו, כעורכי דין, צריכים לעשות הוא להעריך את הסיכון/סיכוי ולתווך אותו ללקוח. אחרי שיוצאים לדרך, על פי אסטרטגיה מוסכמת, אנחנו חותרים להביא את התוצאה הטובה ביותר ללקוח. במקרה שבו אנחנו מעריכים שהסיכון עולה על הסיכוי באופן מובהק, אנחנו ננסה לשכנע את הלקוח שלנו להגיע להסכם פשרה באופן בלתי אמצעי או לכל הפחות לפנות להליכי גישור- כל תיק לגופו".
איך מנתחים את הסיכויים והסיכונים?
"כאן מגיע לידי ביטוי הניסיון העצום של עו"ד קרן בצר ושלי, שביחד מסתכם בלמעלה מחמישים שנות ניסיון. בשעה הראשונה של השיעור הראשון שלי כסטודנט למשפטים באוניברסיטת תל אביב אמר המרצה: "שעורך דין טוב הוא עורך הדין שיודע לפתוח את המגירה הנכונה על מנת למצוא את מה שהוא מחפש". הוא צדק בהחלט. זה נכון לכל היבט של ניהול התיק. הן בכתיבה עצמה, הן בשיח מול בית משפט והן בשקילת הסיכונים הקיימים בתיק. לצד זאת, חשוב כל הזמן ללמוד ולהתפתח כי התחום הזה מאוד מורכב ובשנים האחרונות הוא יותר מאתגר, הן בגלל התחרות והן בגלל הנגישות למידע, שלעיתים, "מובילה" את הלקוח "לרכוש מידע" באופן עצמאי מהמאגרים הציבוריים הקיימים ברשת, אך מבלי שיש בידיו את הכלים הנכונים "לעבד" את אותו מידע או לדעת "לתרגם" את הידע שאליו הוא נחשף לשקילת רמת הסיכון/סיכוי שלו בתיק זו הסיבה שחשוב מאוד שמי שיוביל את האסטרטגיה והטקטיקה בתיק הוא עורך הדין, תוך שיקוף ושיתוף הלקוח בתהליך כמובן.
"אין ספק שקיים מימד פסיכולוגי לא מבוטל כאשר מייצגים לקוח בהליכים בבתי משפט. אם לדוגמא נתמקד ביחסים מול הלקוח, הרי שצריך לדעת גם לנהל "אירועים משבריים" שקורים לעיתים כגון מקרים שבהם התקבלה החלטה שאינה משביעה את רצון הלקוח או תיסכולים טבעיים ומובנים מצד הלקוח לנוכח משך הזמן שבו מתנהל התיק בבית משפט. "חלק מהתפקיד שלנו הוא להסביר ללקוח שהליכים משפטיים עלולים להתברר במשך שנים", מסביר עו"ד סלע. "היה לי תיק לדוגמא שהתנהל במשך תשע שנים. צריך הרבה אורך רוח ולהבין שכרגע זו המציאות המערכתית הקיימת , ואיתה צריך להתמודד".
כשאנחנו מקבלים תיק הדבר הראשון שאנחנו, כעורכי דין, צריכים לעשות הוא להעריך את הסיכון/סיכוי ולתווך אותו ללקוח. אחרי שיוצאים לדרך, על פי אסטרטגיה מוסכמת, אנחנו חותרים להביא את התוצאה הטובה ביותר ללקוח.
ועם מה אתה צריך להתמודד מהצד של הלקוח?
"לפעמים יש לקוחות שמבקשים ממני להיות אגרסיבי בבית המשפט. אלה לקוחות שפועלים מתוך רגשות עזים, חלקם מבקש ונדטה ובמקרים מסוימים גם לא אכפת להם להפסיד כסף, העיקר שהם 'יוציאו עין' לצד השני. במקרים כאלה אני חייב לעשות תיאום ציפיות ומסביר להם שנקיטת סגנון מתלהם ובוטה לאו דווקא מוביל אותך לתוצאה הרצויה. הרבה פעמים זה בדיוק הפוך, יש לי מספיק "כלים" להילחם ולנצח, בצורה הוגנת וומכבדת".
אי אפשר שלא להתייחס למכת המדינה של תביעות ייצוגיות מופרכות. בוודאי יצא לך להגן על לקוחות שספגו תביעות כאלה.
"כן, ברור. זה באמת נורא ואיום. נראה שבתי המשפט קצו בתביעות האלה, שמוגשות בצורה של גזור-הדבק מבלי שהתבצעה פנייה מקדימה לנתבע בטרם הגשת התביעה הייצוגית שאין מטרה אמיתית של הבאת "ערך" לקבוצה המיוצגת כביכוול באותה תביעה . לאחרונה אנו עדים לכך שבתי המשפט דוחים תביעות סדרתיות מהסוג הזהכגון התביעות המוגשות חדשות לבקרים בשל הפרת כללי הנגישות מבלי שנשלח מכתב התראה מקדים. למיטב ידיעתי אף קיימת הצעת חוק שנועדה למזער את התופעה הזו".