העוקץ מגיע לרעננה: העירייה מזהירה מהודעות תשלום מזויפות, אחרי הונאות ענק בכפר סבא ובהרצליה

עיריית רעננה מזהירה מפני הודעות SMS המתחזות לדרישות תשלום עירוניות. האזהרה מגיעה על רקע מקרי הונאה חמורים בערי השרון: בכפר סבא דווח על בני זוג שנעקצו ביותר מ־70 אלף שקל, ובהרצליה על הונאה בהיקף של כ־1.5 מיליון שקל באמצעות התחזות לתאגיד המים. כיצד פועלת השיטה, ואיך נמנעים מליפול בפח?

העוקץ מגיע לרעננה: העירייה מזהירה מהודעות תשלום מזויפות, אחרי הונאות ענק בכפר סבא ובהרצליה
העוקץ מגיע לרעננה: העירייה מזהירה מהודעות תשלום מזויפות, אחרי הונאות ענק בכפר סבא ובהרצליה

עיריית רעננה פרסמה אזהרה לתושבים בעקבות הפצת הודעות SMS שבהן נדרשים הנמענים לשלם חוב לכאורה לעירייה באמצעות קישור המצורף להודעה. בעירייה מבהירים כי מדובר בניסיון הונאה וקוראים לתושבים שלא ללחוץ על הקישורים, שלא למסור פרטים אישיים או פרטי אשראי ושלא לבצע תשלומים באמצעות ההודעות החשודות.

בהודעת העירייה נמסר כי הודעות SMS רשמיות הנשלחות מטעמה מזוהות בשם השולח RaananaMuni. עם זאת, חשוב להדגיש כי גם שם השולח ניתן לזיוף, ולכן מומלץ לאמת כל דרישת תשלום חשודה באמצעות פנייה עצמאית לערוצים הרשמיים של העירייה.

האזהרה ברעננה אינה מגיעה בחלל ריק. בתקופה האחרונה דווח על מקרי הונאה והתחזות בכמה מערי השרון, שבהם נעשה שימוש בזהותם של גופים ציבוריים כדי לשכנע אזרחים להעביר כספים. בשני מקרים שעליהם דיווחנו בכפר סבא ובהרצליה, הסכומים הגיעו לעשרות אלפי שקלים ואף ליותר ממיליון שקל.

כפר סבא: בני זוג נפלו קורבן לעוקץ של יותר מ־70 אלף שקל

במקרה שעליו דיווחנו בכפר סבא, בני זוג נפלו קורבן להונאה שבמסגרתה נעשה שימוש בהתחזות לגורמים עירוניים. על פי הדיווח, הנזק הכספי שנגרם להם הסתכם ביותר מ־70 אלף שקל.

המקרה ממחיש את הסכנה שבהסתמכות על פנייה הנחזית להגיע מגוף רשמי. כאשר אדם מאמין שהוא מתנהל מול רשות מקומית, דרישת תשלום עלולה להיתפס כחלק מהליך מנהלי שגרתי, ולא כניסיון הונאה.

הסכום הגבוה במקרה זה מדגיש כי התחזות לרשות מקומית אינה מסתכמת בהכרח בהודעות המבקשות תשלום של כמה עשרות או מאות שקלים. במקרים מסוימים, הנזק הכספי עלול להיות משמעותי הרבה יותר.

הרצליה: הונאה בהיקף של כ־1.5 מיליון שקל באמצעות התחזות לתאגיד המים

המקרה שעליו דיווחנו בהרצליה חמור במיוחד מבחינת היקפו הכספי. על פי הפרסום, בוצעה הונאה בהיקף של כ־1.5 מיליון שקל באמצעות התחזות לתאגיד המים.

תרמוקיר

בשונה מהודעות SMS המוניות, שבהן המתחזים מנסים לגרום למספר רב של נמענים ללחוץ על קישור, הונאות המכוונות לתשלומים משמעותיים עשויות להתבסס על יצירת מצג של פנייה רשמית מגוף מוכר.

התחזות לתאגיד מים או לרשות מקומית מסוכנת במיוחד משום שמדובר בגופים שתושבים ועסקים רגילים לקבל מהם חשבונות, הודעות ודרישות תשלום. עצם השימוש בשם של גוף ציבורי עלול להקנות לפנייה מראית עין של אמינות.

בהרצליה, כאמור, דווח על סכום חריג של כ־1.5 מיליון שקל, הממחיש את פוטנציאל הנזק הכלכלי של הונאות מסוג זה.

לקריאה נוספת: אותה שיטה, סכום גדול בהרבה: אחרי כפר סבא, עוקץ התחזות של 1.5 מיליון שקל בהרצליה – הרצליה ניוז

מה משותף למקרים ברעננה, בכפר סבא ובהרצליה?

המכנה המשותף לשלושת המקרים הוא השימוש בזהות של גורם ציבורי כדי ליצור אמון אצל מקבל הפנייה. עם זאת, אין בשלב זה מידע המצביע על קשר בין האירועים או על כך שאותם גורמים עומדים מאחוריהם.

ברעננה מדובר באזהרה מפני הודעות SMS הדורשות תשלום חוב באמצעות קישור. בכפר סבא ובהרצליה כבר דווח על מקרים שבהם נגרם נזק כספי משמעותי.

אחת הסכנות המרכזיות בהודעות מסוג זה היא שהן עשויות להיראות כחלק מהתנהלות שגרתית מול העירייה: תשלום ארנונה, אגרה, חשבון מים או חוב אחר. כאשר ההודעה כוללת קישור ישיר לתשלום, הנמען עלול לבצע את הפעולה מבלי לבדוק אם הדרישה אמיתית.

כך תימנעו מהעוקץ הבא

הדרך הבטוחה להתמודד עם הודעת תשלום בלתי צפויה היא לא להיכנס לקישור המצורף אליה, אלא לפנות באופן עצמאי לאתר הרשמי של הרשות או למוקד השירות שלה.

אין למסור פרטי אשראי, סיסמאות או קודים חד־פעמיים לגורם שזהותו לא אומתה. אם כבר בוצע תשלום או נמסרו פרטים פיננסיים, מומלץ לפנות מיד לחברת האשראי או לבנק ולדווח על החשש להונאה.

בעיריית רעננה קוראים לתושבים לגלות ערנות ולבדוק כל הודעה המעוררת ספק באמצעות ערוצי השירות הרשמיים.

המסר לתושבי רעננה ברור: גם כאשר הודעה נראית כאילו נשלחה מהעירייה, אין לבצע תשלום לפני שמוודאים שהדרישה אמיתית.

כתבות קשורות

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן