השבוע נפגשו בני משפחת נוסינוב עם חברת "קידר מבנים" על אדמותיהם, לטקס הנחת אבן פינה לבניין הראשון שיבנה בשכונה החדשה "נאות צבי". אזור המגורים החדש יבנה על קרקע בעלת חשיבות היסטורית שעובדה בעבר על ידי משפחת נוסינוב מאז 1930. השכונה תיקרא על שמו של סגן ראש העיר לשעבר, צבי קניג.
משה נוסינוב, בנו של אורי, שנקרא על שם סבו משה: "מדובר בהתרגשות מהולה בעצב. אין מנוס מהתחדשות עירונית אבל יחד עם זאת קשה לנו לראות איך שדות התותים שאבי גידל הופכים לרצועת בניינים".
לדבריו של משה הפרדס שניטע בשנות העשרים וקיים גם כיום ימשיך ללבלב לצידה של השכונה. "מדובר ברצועה הירוקה היחידה שתישאר בתום ההתחדשות העירונית. ביקשנו מכל הגורמים שהפרדס יקרא על שם משפחתנו כדי שלפחות תהיה פיסה אחת שתתעד את עבודתו של אבי ומשפחתנו".
בני משפחת נוסינוב הקדישו כמעט מאה שנה לעיבוד שדות אלו, ותרמו רבות לכלכלה ולקהילה המקומית. מאמציהם במשך 95 שנים הותירו חותם בל יימחה על האזור, והפכו את השטח לא רק לאתר לבנייה חדשה אלא גם עדות למורשת החקלאית העשירה של רעננה.
משה נוסינוב (הסב) ז"ל, שנולד בסודילקוב, אוקראינה ספג חינוך ציוני. להוריו היה בית-חרושת לעורות, שנהרס מלחמת העולם הראשונה דבר שגרם למשפחה לרדת מנכסיה. בהמשך עלו כל בני המשפחה לישראל כשבשנת 1922 רכשו הוריו של משה, שמואל וציפורה נוסינוב חלקת אדמה ברעננה בני המשפחה עבדו בחקלאות ועיבדו את אדמות רעננה. בהמשך נישא משה להילדה לבית לוינסון, חקלאית מכפר גיבתון שליד רחובות. בכוחות משותפים הקימו השניים משק במושבה, שכלל רפת קטנה ולול.
הילדה עבדה בעיקר בלול, ואילו משה עסק בגידול חיטה, תפוחי אדמה, בוטנים ואבטיחים. לבני הזוג נולדו ארבעה ילדים: נעמי, אורי, מיכה וציפי. בשנת 1948 עם קום המדינה, התנדב משה ל"הגנה" והשתתף בשמירה מפני מסתננים ערבים. משה המשיך את דרכו של אביו. הוא נפטר בשנת 1982 ונקבר ברעננה.
אורי נוסינוב, בן 81, בנו של משה ז"ל, גזר את הסרט בטקס הנחת אבן הפינה. אורי, איש אדמה חרוץ ושורשי, נושא עמו אהבה עמוקה לאדמה שזורמת בעורקיו מאז יום היוולדו. לאחר פטירת אביו, המשיך לטפח את הפרדס ולגדל גידולים על האדמה המשפחתית במסירות אין קץ לאורך 42 השנים האחרונות.
משה (בנו של אורי): "אבי למד בביס עממי שנקרא כיום בית ספר מגד ובבית ספר מקווה ישראל. הוא התגייס לצנחנים והיה בין מקימי גדוד 202 בחטיבת הצנחנים. לאחר הצבא המשיך את לימודיו בפקולטה לחקלאות ברחובות וסיים תואר שני כאגרונום. בהמשך החל לגדל תות שדה בשיטה של הדברה ביולוגית עםBio Bee".
משה מתגאה בעבודתו של אביו ומספר כי בזכותו מוכרים היום תות שדה עם המדבקה של הדברה ביולוגית.
אורי הרכיב זנים חדשים בפרדס שנטע סבו שמואל ב-1930. החיבור לאדמה נשארה אהבתו הכי חזקה ואחריה המשפחה הקטנה שהקים יחד עם אשתו מרגלית שהניבה את ילדיו רחלי אסף ומשה וששת נכדיו היקרים לו מכל. כיום הוא נוהג לבקר יחד עם נכדיו בפרדס הקטן שבו נטע זנים מיוחדים של עצי פירות".
תגובה אחת
רעננה הוקמה כמושבה חקלאית, ולפחות בשנים הראשונות הייתה כזאת. איכות החיים בה, והקרבה היחסית לתל אביב, משכה תושבים רבים מסוג חדש. כיום – כאשר מספר התושבים מתקרב ל 90 אלף, ועוד היד נטויה, מספר החקלאים הפעילים הוא עשרות בודדות. שטחים חקלאיים רבים הפכו לשטחי מגורים ומסחר, ומורשת החקלאות הולכת ונעלמת. הפעילות החינוכית הנרחבת בתחום זה דעכה, והפיתוח העירוני המהיר מוחק כל זכר למורשת. אפשר היה להנציח את החקלאות ואת החקלאים הוותיקים בשכונות החדשות, אך נראה כי חשוב יותר להנציח פוליטיקאים ואנשי ציבור. כבר נאמר ע"י יגאל אלון : "עם שאינו זוכר את עברו…."