אחרי יותר מ־15 שנות מחלוקת: במקום 450 דירות נחנך פארק בורלא החדש ברעננה
מהשטח שבו תוכננו מאות יחידות דיור, דרך מאבק ציבורי ממושך ומחלוקת פוליטית, ועד לפתיחת פארק חדש בלב העיר – פארק בורלא נחנך השבוע והפך לאחד המיזמים המדוברים של השנים האחרונות ברעננה
אחרי יותר מ־15 שנות מחלוקת: במקום 450 דירות נחנך פארק בורלא החדש ברעננה
בטקס חגיגי שנערך השבוע נחנך פארק בורלא, במתחם שבין הרחובות בורלא, ויצמן, הנשיאים ומגדל. עבור תושבי השכונה מדובר ברגע סמלי במיוחד, המסכם יותר מ־15 שנות מאבק ציבורי, דיונים תכנוניים ומחלוקות סביב עתידו של אחד השטחים הפתוחים האחרונים במרכז רעננה.
הפארק החדש, המשתרע על פני כ־11 דונם, כולל מדשאות רחבות, שבילי הליכה, פינות ישיבה, גינה קהילתית, גינת כלבים, חניון לרווחת תושבי האזור ופיתוח נופי. בעירייה הודיעו כי כבר במהלך החודש הקרוב יוצב במקום פודטראק, ובהמשך יתווספו הצללות ומתחמי משחקים לילדים.
מ־450 יחידות דיור לפארק עירוני
סיפורו של המתחם החל לפני יותר מ־15 שנה. בשנת 2011 פורסמה תוכנית לבניית כ־450 יחידות דיור בשטח, תוכנית שעוררה התנגדות רחבה מצד תושבי השכונה.
לטענת התושבים, מדובר באחד השטחים הפתוחים האחרונים באזור, ובנייה בהיקף כזה הייתה צפויה להכביד על הצפיפות, עומסי התנועה ואיכות החיים בשכונה. במהלך השנים הועלו חלופות שונות, ובהן גם הקמת דיור בר־השגה ומבני ציבור, אולם ההתנגדות הציבורית נמשכה.
המאבק הפך לאחד המאבקים האזרחיים הבולטים שנוהלו ברעננה והשפיע לאורך השנים על השיח התכנוני והציבורי בעיר.
"הניצחון הוא של התושבים"
אחד ממובילי המאבק, גיל רוזן, אמר בטקס חנוכת הפארק כי הפרויקט לא היה יוצא לפועל ללא ההתמדה והמעורבות של תושבי השכונה.
"שום פרויקט הוא לא פרויקט של אדם אחד, והפרויקט הזה הוא ההוכחה הטובה ביותר לכך. בלי התושבים שעמדו על שתי הרגליים האחוריות ולא ויתרו – הסיכוי שיהיה כאן פארק היה אפס.
בתור מי שהוביל את המאבק אני יכול לומר שלהוביל זה לא מספיק. מי שהביאו את הניצחון הם התושבים, וזאת המסקנה שלי מכל הסיפור הזה.
אני רוצה להודות לכל אחת ואחד מהתושבים שתמכו, פעלו והאמינו לאורך כל הדרך. תודה מיוחדת גם לאבא שלי, שהיה לצדי במשך כל השנים."
[
חיים ברוידא: "זו הבחירה באיכות חיים"
ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא, אמר לאחר חנוכת הפארק כי מדובר בהגשמת חלום עבור תושבי השכונה, שחיכו למתחם ירוק במשך שנים רבות.
לדבריו, עד לפני ארבעה חודשים היה במקום מגרש חול מוזנח ששימש בין היתר לחניית כלי רכב למכירה, לצד פסולת ומפגעים סביבתיים.
ברוידא ציין כי כיום משתרע במקום פארק חדש בשטח של כ־11 דונם, הכולל מדשאות, ספסלים, עשרות עצים, שבילי הליכה, גינה קהילתית, גינת כלבים וחניון שישרת את תושבי האזור.
"כשאני נוסע לאורך הרצועה הירוקה הזו, אני לא רואה רק פארק. אני רואה את הבחירה באיכות חיים. לא תמיד קל לקבל את ההחלטות האלה. מדינת ישראל מציבה בפני הרשויות המקומיות דרישה מתמדת לבנות עוד ועוד יחידות דיור. אני מכיר בצורך, אבל בכל מקום שבו ניתן לשמור על שטחים פתוחים, לייצר ריאות ירוקות ולהעניק לתושבים מרחב לנשום, לשבת, לטייל ולשחק – זו הבחירה שלי."
ראש העיר הוסיף כי פיתוח הפארק טרם הושלם. לדבריו, במהלך החודש הקרוב יוצב במקום פודטראק, ובמהלך השנה הבאה יתווספו הצללה ומתחמי משחקים לילדים באזור הסמוך לרחוב ויצמן.
ברוידא הודה למנכ"ל העירייה אריאל היילדסהיימר, לאגף ההנדסה, לאגף חזות העיר ולעובדי העירייה שלקחו חלק בתכנון ובהקמת הפארק.
גם ביקורת מצד האופוזיציה
לצד הברכות, הקמת הפארק לוותה גם בביקורת מצד חברי האופוזיציה בעירייה. חבר מועצת העיר ויו"ר ועדת הביקורת, אבי יוסף, טען כי מדובר בקרקע חומה המיועדת למבני ציבור, וכי השקעה של כ־2 מיליון שקל בהקמת פארק אינה החלטה נכונה מבחינה תכנונית וכלכלית.
לדבריו, העיר זקוקה לקרקע לצורך הקמת בתי ספר, גני ילדים, מבני ציבור, מרכזי נוער ודיור בר־השגה, וכי אם בעתיד יוחלט לממש את ייעוד הקרקע, יהיה צורך לפרק את הפארק ולהקים במקום את המבנים המתוכננים. יוסף אף מתח ביקורת על כך שבמקביל מנהלת העירייה מאבקים משפטיים לקבלת קרקעות ציבוריות נוספות בטענה למחסור בשטחים חומים.
העירייה: הפארק אינו משנה את ייעוד הקרקע
בעיריית רעננה הבהירו בעבר כי ייעוד הקרקע למבני ציבור נותר בעינו, וכי הקמת הפארק אינה משנה את התכנון הסטטוטורי של המתחם.
לדברי העירייה, כל עוד אין צורך מיידי במימוש ייעוד הקרקע, הוחלט לפתוח את השטח לרווחת הציבור במקום להשאירו כמגרש מוזנח וריק. אם בעתיד יעלה צורך תכנוני בהקמת מבני ציבור, ניתן יהיה לקדם את המהלך בהתאם להליכי התכנון המקובלים.
סיומו של מאבק – ותחילתו של פרק חדש
עבור תושבי השכונה שהגיעו לטקס החנוכה, פתיחת פארק בורלא מסמלת את סיומו של מאבק ציבורי שנמשך שנים רבות. השטח שהיה בעבר מגרש עפר ומוקד למחלוקת סביב תוכניות בנייה, הפך לריאה ירוקה חדשה בלב העיר – מקום המיועד למשפחות, לילדים, למטיילים ולפעילות קהילתית.
הוויכוח התכנוני סביב ייעוד הקרקע אמנם עדיין לא הסתיים, אך לפחות בשלב זה, לאחר יותר מ־15 שנות מחלוקת, תושבי השכונה יכולים ליהנות מפארק חדש המשתרע על פני כ־11 דונם.
השאלה האם הפארק יישאר במקומו גם בעתיד הרחוק, או שיפנה את מקומו למבני ציבור בהתאם לייעוד הקרקע, תמשיך ללוות את המתחם. בינתיים, עבור תושבי האזור, מדובר בניצחון קהילתי שהפך שטח מוזנח למרחב ירוק ופעיל.
אחרי יותר מ־15 שנות מחלוקת: פארק בורלא נחנך ברעננה